Forest Fruit Aanschaf   Kittens

Wat heeft u nodig voor de aanschaf van uw Maine Coon kitten?

Kattenbak

 

Ook al koopt u een Maine Coon als (klein) kitten, het is de grootste natuurkat hier in Europa, en daar dient u met de aanschaf van de kattenbak rekening mee te houden. Kies voor een grote bak. Mijn ervaring is dat een bak zonder klep het prettigste is voor de kat, hij kan er dan makkelijk in en uit, morst wel iets meer met de korrels maar het vegen ervan hoort dan gewoon bij het dagelijks uitscheppen van de kattenbak. Voor de korrels kan gekozen worden voor o.a. houtkorrels of grit. Houtkorrels morsen minder en geven in het begin een prettigere geur maar moeten vaker verschoond worden dan grit, omdat het hout de nattigheid opneemt en dan uit elkaar valt. Dit kan dan uitgeschept worden maar moet al vrij snel verschoond omdat het gaan geuren. Grit daarentegen kan dagelijks uitgeschept worden (poepjes), neemt redelijk vocht op en verdeeld dit in de bak, en kan in koele tijden zelfs tot maar 1x in de week verschoond worden, zonder dat er een vervelende geur in het huis hangt. Altijd natuurlijk dagelijks uitscheppen om parasieten te voorkomen en met warme dagen zeker 2x per week verschonen. Grit wat verwijderd wordt weer aanvullen. Voor kleine ongelukjes zoals poep wat aan de staart blijft hangen na het bezoek aan de kattenbak kan zeepvrije wasgel gebruikt worden (bv van Zwitsal) door hier een sopje van te maken en met een oud washandje de staart/broek goed te wassen en daarna met schoon water na te doen.

 

Ruime eet- en drinkbakken

 

Mijn ervaring is het beste met grote roestvrij-stalen drinkbakken met een rubberen rand om de bodem. Het water moet minimaal 1x in de 24 uur ververst worden (met warme dagen meer) en roestvrijstaal kan je goed schoonhouden door een beetje hygienisch afwasmiddel (blauw) te gebruiken, goed uit te spoelen en dan weer vullen met vers water. Mijn idee bij de geavanceerde drinkfontijnen die er op de markt beschikbaar zijn is, dat er ondanks dat het water beweegt, toch bacterien kunnen ontstaan die weer op de darmen van de kat kunnen werken. Beter de moeite nemen om elke dag te verschonen! Ook de bakjes voor de droge korrels moeten regelmatig verschoond worden, (met bv hygienisch afwasmiddel en dan goed uitspoelen) daar de kat hier ook zijn stempel achtelaat met speeksel e.d.

 

Een goede kam

 

De Maine Coon is een half-langharige kat, maar de haren kunnen soms lang zijn en de kat kan soms een grote kraag hebben rond de hals, en een 'broek' rond de achterpoten. Deze kraag en broek, maar ook de kop zelf, het lijf en de buik moeten regelmatig (1x per week) gekamd worden, om vuiligheid en losse haren eruit te halen en om de vacht mooi te houden. Het is belangrijk dat u hier een goede kam voor aanschaft, dat scheelt de helft van het werk. Niet alle kammen zijn geschikt. Een grove, stalen kam met afgeronde punten doet goed werk! Niet alle Maine Coons vinden het prettig om gekamd te worden en sommige helemaal niet op de buik. Wat van belang is, is dat u er vroeg mee begint (liefst dezelfde week als u het kitten krijgt) zodat het aan de handeling went. Kleine klitjes kunnen vaak uitgekamd worden, grotere vereisen een kleine schaar waarbij u de klit vasthoudt met uw vingers tussen de huid van de kat en onderaan de klit en de klit dan half doorknipt, waarna hij verder uitgekamd kan worden. Mijn ervaring is: Nooit op de huid knippen, want deze is zeer gevoelig en kan makkelijk verwond worden. Neem hier de tijd voor, bv een vaste dag/uur in de week.

 

Een krabpaal/ton en/of muurkrabplaten

 

Het kitten heeft u aangeschaft als binnenkat. Natuurlijk mag deze wel naar buiten in een afgezette ren of tuin. Dit betekent, dat er voldoende speelruimte in het huis aanwezig moet zijn, daar de maine Coon erg speels is aangelegd. Hij houdt ervan in de hoogte te klimmen om vandaar de kamer te overzien, zijn nagels te scherpen aan het sisal van de krabpaal of muurplaat. Zo'n muurplaat is ook handig zodat het kitten niet aan de muur of meubels gaat krabben, dit is goed te leren! Ook is het een aanbeveling om deurmatten te kopen, als deze toch aan vernieuwing toe zijn met sisal erin verwerkt. Het is voor uw dier weer een plek van plezier.

 

Speeltjes

 

Ook speeltjes met sisal erin is favoriet, dit kunt u gemakkelijk zelf maken door bij het tuincentrum een rol sisal te kopen en hier een rondje of muisje van te maken. Ook speeltjes zoals een muisje met een zachte vacht en harde binnenkant doet goed dienst of gewoon een grote, zachte knuffel van de speelgoedwinkel. Uw kitten vind het heerlijk om hiertegenaan te liggen. Neem vooral geen speeltjes met loshangende haren/delen, want vaak is dit plastic en wordt dit ingeslikt.

 

Reismand

 

Noodzakelijk is een degelijke, niet te kleine reismand. Voor vervoer naar de dierenarts of visite. Kittens/katten die elkaar goed kennen kunnen samen in een reismand, als u dus meerdere katten heeft kunt u een echt grote mand aanschaffen, dat scheelt soms ook kosten bij de dierenarts omdat u met 2 katten tegelijk komt. Neem uw kat nooit los mee in de auto, dit kan gevaarlijke situaties opleveren!

 

Belangrijk is dat u deze zaken in huis heeft als u al weet dat het kitten bij u komt, dan grijpt u niet mis en komt u niet voor verrassingen te staan.

 

 

counter for blogger